Terug

Modulaire bouw, wat is dat nou?

Drie modules staan in de productiehal van Unbrick in Ede. De modules worden met CLT hout geproduceerd.

Roerige tijden zijn het. De nieuwe realiteit legt meer dan ooit de klimaatrisico's van het menselijk gedrag bloot. Iedereen moet zich drastisch duurzamer gaan gedragen. De bouwsector - als grootvervuiler - voorop. Doorbouwen zoals we bouwen is geen optie meer. We moeten overstappen naar milieuvriendelijke en hoogwaardige materialen en we moeten anders gaan bouwen. Modulair bouwen is een manier van hoe het anders kan. Het remt niet alleen de klimaatschade, het kan ook te hulp schieten bij het woningtekort en het opvangprobleem. Een echte ‘perfect storm-trooper' dus. Maar wat is modulaire bouw nou?

Wat is modulair bouwen ?

Modulair bouwen is een bouwtechniek waarbij verschillende modules van een huis of gebouw al in een fabriek worden gemaakt. Het gaat hierbij om modules die compleet worden afgeleverd en op de bouwplaats aan elkaar worden gemonteerd. Hierbij kan je denken aan een aanbouw of de keuken die in zijn geheel kan worden gemonteerd. Dankzij een modulair systeem kunnen de losse elementen op een bouwplaats eenvoudig worden gemonteerd en geïnstalleerd. 

Door de snelle assemblage in de fabriek en het installeren op de bouwplaats is een modulair huis of gebouw een stuk sneller klaar dan bij traditionele bouwmethodes. Een ander voordeel van de snelle installatie is dat het bouwafval wordt geminimaliseerd en de overlast van een bouwlocatie een stuk kleiner is.

Woningen worden modulair gebouwd met behulp van een modulair bouwsysteem

Waarom modulair bouwen?

Maar waarom heeft modulair bouwen in deze roerige tijden de toekomst? Modulair bouwen heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van traditionele bouw. De grootste voordelen hebben wij hieronder op een rijtje gezet.

Modulair bouwen is duurzamer dan traditionele bouw

Een groot deel van de werkzaamheden worden in een fabriek gerealiseerd middels gestandaardiseerde processen. Een relatief klein deel van de werkzaamheden wordt op de bouwplaats uitgevoerd. Dit scheelt veel reisbewegingen, wat weer voor minder CO2-uitstoot zorgt. 

Doordat modulaire woningen voornamelijk in de fabriek worden geassembleerd, blijft er nauwelijks restafval op de bouwplaats over. Binnen een fabriek kunnen de verschillende afvalstromen goed worden gesorteerd en verwerkt. Dit vermindert de ecologische voetafdruk. Ook kunnen modules worden gedemonteerd en bij andere projecten worden gebruikt.

Tot slot wordt er bij de bouw gebruikgemaakt van duurzame materialen. Zo staat bij de bouw van de Unbrick One houtbouw centraal. Een Unbrick One bestaat voor 80% uit hout. Door hout te gebruiken uit duurzaam beheerde bossen, is de bouw van een Unbrick One een stuk duurzamer dan de traditionele bouw. 

Modulair bouwen is goedkoper

Doorgaans is modulair bouwen goedkoper. Dit komt doordat het bouwproces veelal is geoptimaliseerd en waar nodig geautomatiseerd. Hierdoor wordt er efficiënter gebouwd en is de doorlooptijd korter dan bij de traditionele bouw. Tot slot wordt er bij de bouw efficiënter omgegaan met bouwmaterialen.

Modulaire woningen kunnen in grotere aantallen worden geleverd

In een fabriek kunnen grote aantallen modules worden geproduceerd. Omdat dit productieproces is geoptimaliseerd en geautomatiseerd, kunnen modules en woningen relatief snel worden opgeleverd.

Woningen worden modulair gebouwd met behulp van een modulair bouwsysteem

Geen prefab, en ook weer wel.

‘Modulaire bouw' wordt vaak verward met ‘prefab bouw'. Dat is niet erg, ook al is het niet exact hetzelfde. De overeenkomsten zijn er zeker: bij beiden gaat het om woningdelen die in een indoor locatie (fabriek) voorbereidend geproduceerd worden, alvorens ze naar de bouwplaats worden vervoerd.

Maar er is ook een wezenlijk verschil: waar het bij prefab gaat om losse bouwelementen (wanden, vloerdelen, dakspanten), bestaan ‘modules' uit meerdere van deze prefab-elementen die samen een omsloten ruimte vormen, vaak compleet met isolatie en raampartijen. Spreken we over ‘modulaire bouw', dan hebben we het dus altijd over geprefabriceerde (woon)ruimtes die volledig 3D worden geassembleerd én vervoerd. Eenmaal op de bouwplaats worden de modules volgens ontwerp gestapeld en geschakeld tot een woning of andersoortig pand. 

Unbrick & modulaire bouw

Modulair bouwen is de toekomst wat ons betreft, en die is bij ons al begonnen. Een belangrijk kenmerk hierbij is dat Unbrick woningen niet op de locatie worden gebouwd, maar bij ons in de fabriek in Ede. Allemaal. Ze zijn zelfs al voor 90% klaar als ze op transport gaan naar de locatie. Inclusief elektra, leidingwerk en sanitair.

En het modulaire verhaal wordt nog beter: een Unbrick woning bouwen we in slechts twee dagen, en het kost één dag om het op locatie te assembleren. Dan rest alleen nog de inrichting, de buitenschil en de afwerking. Ongelooflijk mooi toch?

Knellende reputatie

Modulair bouwen is niet nieuw, maar de productie is in de loop der tijd wel veel slimmer, duurzamer en kwalitatiever geworden. Tegenwoordig worden er volwaardige villa's, appartementen, kantoren en hotels gerealiseerd met modules. Dat klinkt net zo innovatief en revolutionair als het is. Toch moet modulair bouwen nog best vechten tegen de reputatie die de meeste mensen associëren met modulebouw: het stapelen van omgebouwde zeecontainers voor - bijvoorbeeld - tijdelijke studentenbehuizing.

Het ‘nieuwe' modulair bouwen heeft zichzelf daarbij ook wel een beetje in de voet geschoten. Tegenwoordig worden de ‘biobased' modules namelijk op zo'n manier geassembleerd en afgewerkt, dat je aan de buiten- en binnenkant van het pand helemaal niet kunt zien dat het gestapelde en geschakelde modules zijn. Die verfijning en verhulling helpt natuurlijk niet echt bij het herkennen van het nieuwe modulair bouwen. 

De modulaire vakantiewoning die vol zit met luxe

Is modulair bouwen de bouwmethode van de toekomst?

Er zijn een tal van redenen waarom de modulaire bouwmethode toekomstbestendig kan zijn. De voordelen van modulair bouwen zijn:

  • Budget- en milieuvriendelijk

  • Snelle fabricage en assemblage

  • Compleet met sanitair, elektra en afwerking 

  • Circulair bouwen (demontabel en herbruikbaar)

  • Woning makkelijk uit te breiden met modules

  • Nauwelijks bouwafval

  • Keuze uit allerlei gevelbekleding

  • Hoogwaardige uitstraling (geen zichtbare modules) 

  • (Ook) ideaal voor tijdelijke of semi-permanente functie  

Volop kansen 

Behalve het imago zijn er nog wat minpuntjes. Zo is de ontwerpvrijheid (nu nog) beperkt, en gelden er dezelfde bouwvoorschriften als voor een traditionele woning. Maar gelukkig kleven er te veel voordelen aan deze bouwmethode, om niet een nieuwe standaard te kunnen worden. Neem het Hotel Jakarta op het Java-eiland in Amsterdam (van SeARCH en Ursem Modulaire Bouw). Ook meteen het mooiste voorbeeld dat aantoont dat we tegenwoordig hoog, klimaatneutraal en ‘onherkenbaar' modulair kunnen bouwen. En dat ontzettend snel: de 176 kant-en-klare modules zijn in 18 dagen (!) op de bouwplaats gestapeld tot een iconisch hotel met 200 kamers. Een regelrechte aanrader voor een bezoekje.

Unbrick & modulaire bouw

Elke Unbrick woning wordt van A tot Z in onze eigen fabriek in Ede ontwikkeld en geproduceerd. Een Unbrick One bestaat uit meerdere modules die los van elkaar worden geassembleerd. De modules assembleren wij onder andere middels prefab elementen. 

De verschillende modules worden op de bouwplaats geïnstalleerd. Het monteren van de modules kan in een dag worden gedaan. In 8 uur tijd staat er al een water- en winddichte Unbrick One.

Bij de productie én met de Unbrick One omhelzen wij de principes van circulair bouwen. Dit gebeurt zowel in het ontwerp, productie als assemblage, maar we voeren dit ook zoveel mogelijk in de energie voorzien van onze Unbrick woningen.

Hergebruik van de modules is mogelijk doordat we enkel bouwen met droogverbindingen. Dat maakt dat onderdelen weer net zo makkelijk gedemonteerd kunnen worden en dus opnieuw gebruikt kunnen worden. Met leveranciers maken we zelfs terugkoop afspraken voor als een levensfase van een woning erop zit.

0:00